Aktivitetstips for deg med båt

Med båt som flytende plattform har du uendelige muligheter til å gjøre dagen både rolig, våt, fartsfylt og opplevelsesrik.

En utrolig fartsfølelse bak båten

Tuber og vannski etter båten er alltid en poppis blant unge som voksne, for slapp av: Dette er en aktivitet også for de voksne, og det trenger ikke være vanskelig. Det finnes en rekke forskjellige konstruksjoner på markedet. Vi har brukt Airhead Slice Tube fra Maritim Båtutstyr en stund, og denne er både rimelig og morsom. Takket være at du ligger oppå og ikke nedi tuben blir fartsfølelsen ekstrem – og det er bare å klamre seg fast i svingene og kjempe imot G-kreftene. Slice Tube har fire håndtak og passer for en og to personer. Pris: kr. 1 899,-.

Vi har også gode erfaringer med Jobe sin Thunder Star – som Flak AS distribuerer til de fleste båtutstyrsforretninger. Denne er produsert i «heavy-duty» PVC med nylonovertrekk og to separate luftkammer – for en person. Koster ca. 999,-.

Husk egnet slepeline-tau og ikke minst vettig kjøring.

Kom nærmere skjærgården

Når du først har lagt til med cabincruiseren eller seilbåten, på bøye, i havn eller til berget, vil gjerne noen sole seg, andre utforske øy eller by – mens du får kanskje aldri nok av skjærgården? Kanskje finnes det en enda bedre uthavn like rundt holmen, eller biter makrellen ved leden? Å ha med polyetylen- eller glassfiberkajakk er ikke alltid like enkelt, men en oppblåsbar variant gir alle fordelene. Vi har testet Challenger K2, som selges i de fleste båtutstyrsbutikker, distribuert av Flak AS. K2 betyr at kajakken har plass for to personer, og den kommer også med ett sete, som K1.

Challenger K2 kan fint padles av en person også, og takket være egen, separat kjøl blir den oppblåsbare kajakken retningsstabil. Den har et lite lastenett i baugen, to seter, medfølgende pumpe og to årer. Kajakken pumpes opp på noen minutter fra hvorsomhelst (vi gjorde det fra vår reportasjebåt, Nordkapp 705 Enduro), og vipps så er du klar til å utforske skjærgården. Challenger K2 koster 1 899,-, mens K1 koster 1 299,-.

Ståbrett, eller SUP, gir en helt spesiell nærhetsfølelse til vannet.

Ståbrett for alle

Ståbrett – eller SUP – fåes i rimelige varianter, er oppblåsbare og lette å ta med, samt kan brukes av hele familien. Test balansen ved å stå og padle, padle sittende eller bare driv av gårde eller surf på bølgene. Vi har hatt mye moro med vår Aqua Marina Breeze SUP fra Maritim Båtutstyr, som koster 2 899,- og er en av de rimeligste modellene. I pakka får du med alt du trenger for å komme i gang – og nei, det er ikke vanskelig å stå!

Sykkel utvider mulighetene på land

Utvid terrenget på land

La det være klart med en gang – det finnes mange tilbud for å leie seg sykkel langs kysten – men, å ha egen sykkel om bord er litt ekstra safe og behagelig. Særlig når det finnes så mange rimelige og sammenleggbare sykler i båtutstyrsbutikkene. Rundt i leiet mellom 2.000 – 6.000 kroner får du et godt eksemplar hos både SeaSea, Watski og Maritim. Flere av syklene leveres i bag slik at du unngår merker på båten, og du får også elektriske varianter.

Fridykk deg vekk fra hverdagen

Fridykking er trendy og handler kort og godt om å dykke med lungene som eneste luftreserve. Utstyret er lett og rimelig, og du kan være timesvis i sjøen med opplevelser i kø – og kanskje kombinert med undervannsjakt?

Ta kontakt med Norges Dykkerforbunds lokale dykkerklubb, kom deg på kurs, les en bok – og vipps har du nok en ny dimensjon til båtlivet. Ønsker du å starte på et litt lavere nivå, har båtutstyrsbutikken både dykkersett for barn til et par hundrelapper, dykkermasker. Snorkler og svømmeføtter.

Fisk deg en fisk

Redaksjonen får ha seg unnskylt for mangelfulle artikler om fiske i denne utgaven, men det kommer! Vårt enkle budskap i denne sammenhengen blir derfor å i det minste ha liggende noe enkelt fiskeutstyr om bord. Det enkleste (og kanskje mest treffsikre) du kan kjøpe er et hav-/pilkesnøre for dorging. Et slikt koster ikke mer enn en hundrelapp – og er enkelt å slenge over bord i sakte fart eller ta med i jolla. Anbefales!

Besøk et fyr

Kystens katedraler og veivisere finnes overalt, og felles for dem alle er at de er avfolket (med unntak av Lindesnes på bildet) og har en spennende historie. Ikke alle har gode havneforhold, men de fleste er tilgjengelige med båt en fin sommerdag. Bruk gjerne Norsk Fyrhistorisk Forening sin nettside og søk opp nærmeste fyr – og her får du detaljert informasjon også. Det er alltid mye å se på en fyrstasjon!