4 enkle steg for å entre båtlivet

Er du nysgjerrig på båtlivet og ønsker å oppleve friheten og skjærgården i sommer? Her er noen enkle tips til hvordan du kan få familiens drømmesommer!

1. Mellom drøm og behov

Hvilken drøm har familien for sommeren? Still spørsmålet i familien flere ganger – hva vil gjøre de forskjellige familiemedlemmene fornøyde, og hvilket behov har vi? La tanken modne, og begynn å tenke ut hvilke behov som skal dekkes.

2. Orientering i markedet

Det fine med båtlivet er at det finnes en båt og en båttype for ethvert behov og smak. Mange velger å bruke noen minutter på finn.no hver kveld, men en god idé er også å oppsøke lokale forhandlere, samt båtmessene som arrangeres på vårparten. Her vil du finne eksperter på båt – som kan være med å veilede. Husk at de fleste forhandlere også har innbyttebåter og brukte eksemplarer, om du vurderer dette.

3. Båtplass og opplag

Det er stort sett ikke vanskelig å få tak i en båtplass. Tenk hvor du vil ligge med hensyn til avstand fra bolig og til skjærgården du ønsker å benytte. Når vinteren kommer og båten kanskje skal i opplag, har du en rekke muligheter. Mange velger å ha båten i opplag utendørs hos den lokale båtforeningen, mens andre velger å la forhandleren stå for dette – og all båtpuss.

4. Gå på kurs

Det er ikke vanskelig å kjøre og håndtere båt når du først blir vant med den! Men, det kan være smart å få litt hjelp av en båtskole. Båtførerprøven er første bud! Den er påbudt å ha om du er født etter 1980, men like smart å ta får deg som er født før. På norsktest.no finner du en oversikt over tilbud. Det går også an å ta kurset på nett eller fysisk uten å ta eksamen, om du bare vil friske opp litt. For de mer viderekomne arrangeres for eksempel kurs i fritidsbåtskipperen – D5L – som gir mulighet til å kjøre båt over 15 meter og inntil 24 meter.